Waarom hooikoorts en eczeem vaak samengaan

hooikoorts

Het voorjaar begint en zo ook je hooikoorts. Voor mensen die regelmatig last van eczeem hebben is dit waarschijnlijk een herkenbaar riedeltje. Eczeem en hooikoorts gaat namelijk vaak samen. Hoe dat komt lees je in deze blogpost.

‘Atopisch syndroom’ is de verzamelnaam voor dit type aandoening. Vaak komen deze bij dezelfde persoon voor. Naast hooikoorts en eczeem behoren ook voedselallergie en astma tot deze categorie. Atopie betekent dat je een aanleg hebt om antistoffen te maken tegen onschuldige stoffen uit de omgeving. Dit kan een familiaire- of een persoonlijke aanleg zijn.

 

Ondanks dat ze tot dezelfde familie behoren zijn eczeem en hooikoorts niet direct met elkaar verbonden. De symptomen van hooikoorts, zoals zware verkoudheid, worden veroorzaakt door het inademen van allergenen zoals pollen. Eczeem zelf wordt niet veroorzaakt door deze pollen. Maar hooikoorts kan eczeem wel verergeren. Er is geen direct verband tussen deze twee factoren. Er ontstaat eerder een indirecte reactie. Door de hooikoorts is je weerstand slechter, ben je meer vermoeid en neemt stress toe. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je eczeem kan verergeren.

 

Toch wordt er vaak gedacht dat pollen ook voor eczeem kunnen zorgen. Dit is niet waar. Je kan wél uitslag krijgen van pollen. De huiduitslag die je kan krijgen van pollen lijkt soms erg op eczeem. Je huid is dan bedekt met rode vlekken die zorgen voor jeuk. Het zijn eerder striemen dan bultjes, met een duidelijke rand. Soms ziet de huid er ook gezwollen uit. Alsof je bent verbrand. Deze vlekken verdwijnen vanzelf weer.

 

Helaas valt hooikoorts niet écht te behandelen. Wel kan je voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Houd de hooikoortsberichten in het nieuws in de gaten;
  • Ga naar buiten na een regenbui, er zijn dan minder pollen in de lucht;
  • Draag buiten een zonnebril;
  • Droog je wasgoed niet buiten;
  • Houd je deuren en ramen gesloten op warme en winderige dagen.

 

Tegen eczeem kan je gelukkig wél zelf in actie komen. Het zal nooit helemaal verdwijnen, het is namelijk een chronische aandoening. Bij eczeem is de natuurlijke vet barrière van de huid niet optimaal aangelegd waardoor de huid eigenlijk ‘open’ staat. Het gevolg hiervan is dat de huid minder goed vocht vasthoudt en droog wordt. Daarom is het belangrijk dat je eczeem onder controle krijgt met de juiste behandeling en verzorging:

  • Vermijd krabben of wrijven;
  • Probeer niet te lang te douchen (max. 5 minuten) en vermijd een hete douche. Door het warme water lossen natuurlijke huidvetten op waardoor je huid meer zal uitdrogen;
  • Help uitdroging, jeuk en irritatie te voorkomen door een milde huidreiniger te gebruiken met voedende oliën die helpt om de natuurlijke barrièrefunctie te ondersteunen;
  • Dep de huid na het douchen voorzichtig droog in plaats van deze droog te wrijven;
  • Breng direct na het douchen een vocht inbrengende crème aan die is samengesteld voor een droge, jeukende huid