null

Wat betekenen ‘Niet-Comedogeen,’ ‘Hypoallergeen,’ and ‘Geurvrij’ eigenlijk?

‘Non-Comedogenic’,_‘Hypoallergenic’_and_‘Fragrance-Free’--1

Wanneer je naar etiketten van huidverzorgingsproducten kijkt, komen de termen ‘niet-comedogeen’, ‘hypoallergeen’, en ‘geurvrij’ je misschien bekend voor. Dermatologen adviseren producten met deze kenmerken niet voor niets al jaren aan. Mocht je net beginnen met een nieuwe huidverzorgingsroutine of nog niet goed weten wat deze termen precies betekenen, hebben wij ze kort voor je op een rijtje gezet: 

1. Niet-Comedogeen

Om deze term te begrijpen, laten we eerst de volgende vraag beantwoorden: wat zijn comedonen? Comedonen zijn in wezen verstopte poriën. Open comedonen zijn beter bekend als mee-eters, terwijl gesloten comedonen meestal als puistjes worden aangeduid. ‘Niet-Comedogene’ producten worden meestal aanbevolen voor mensen met een vette of acne-gevoelige huid. Deze producten hebben veelal een lichtere textuur of bevatten minder olieachtige ingrediënten. Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel niet-comedogene producten zich richten op mensen met acne, het geen garantie is dat je huid vrij zal zijn van puistjes. Ondanks niet-comedogene producten geen wondermiddel zijn, is het toch een goed idee om ze te gebruiken, vooral als je een vettige tot acnegevoelige huid hebt. Beschouw het niet-comedogene label als een nuttige richtlijn voor de keuze van jouw huidverzorgingsproducten.

‘Non-Comedogenic’,_‘Hypoallergenic’_and_‘Fragrance-Free’ -2
2. Hypoallergeen

Nog een veel voorkomende term die te vinden is op veel cosmetische producten en huidverzorgingsproducten. Een ‘hypoallergeen’ label dient om aan te geven dat bepaalde producten zijn ontwikkeld om minder snel allergische reacties te veroorzaken. Veel hypoallergene producten elimineren bijvoorbeeld veel voorkomende allergenen als geuren en kleuren. Het hypoallergene label kan nuttig zijn voor degenen wiens huid erg gevoelig is of gemakkelijker geïrriteerd raakt. Het is echter belangrijk om te weten dat hypoallergeen niet noodzakelijk allergiebestendig betekent. Wanneer je last hebt van allergieën, is het wellicht een goed idee om de nieuwe producten eerst op je onderarm te testen om te zien of er een allergische reactie ontstaat.

3. Parfumvrij vs. Ongeparfurmeerd

Mensen met een parfumallergie of een afkeer tegen overweldigende geuren moeten zich bewust zijn van het verschil tussen parfumvrije en ongeparfumeerde producten. Deze termen zijn namelijk niet identiek. Volgens het U.S. Environmental Protection Agency (EPA), betekent parfumvrij simpelweg dat er geen parfum is toegevoegd. Ongeparfumeerd daarentegen betekent dat een parfum is toegevoegd om een onaangename geur te bedekken, of om het te laten lijken dat er geen geuren in zitten. Dus, alleen omdat een product geen duidelijke geur heeft, betekent het niet gelijk dat het veilig is voor mensen die gevoelig zijn voor parfum. Behoor jij tot deze groep, check dan altijd eerst het etiket en kies voor parfumvrije producten.

 

 

 

1. http://www.dermletter.com/skin-care-science/non-comedogenic.html2. https://www.fda.gov/Cosmetics/Labeling/Claims/ucm2005203.htm3. https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-10/documents/saferchoice-factsheet-fragrancefree_0.pdf