Rosacea gevoelige huid

potcetaphil

Rosacea is een chronische huidaandoening die voorkomt in het gezicht, welke in opstoten verloopt. Rosacea komt het meest voor bij de leeftijdsgroep tussen de 30 en 50 jaar. Bovendien worden vrouwen vaker getroffen dan mannen. Typisch is het snel optreden van rode vlekken in het aangezicht, ook wel bekend als ‘flare-ups’. Deze roodheid houdt langer aan dan gewoon blozen. Meestal is het centrale gedeelte van het gezicht aangetast.

De vier belangrijkste kenmerken zijn: roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en acneachtige puistjes zonder comedonen (mee-eters). De typisch aangetaste zone is het centrale gedeelte van het gezicht: de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. In het begin is enkel een voorbijgaande blos op de wangen te zien; nadien breiden de letsels zich uit en zijn ze blijvend.

De meesten mensen (ongeveer 50%) die last hebben van rosacea, hebben ook last van oogklachten zoals een ontsteking aan de oogleden, het hoornvlies of het bindvlies. De kenmerken hiervan zijn; pijnlijke en droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien.

Naast de extreme roodheid in het gezicht kan de rosacea ook verdikking van de huid veroorzaken. De talgklieren in de huid zijn groter dan normaal (talgklierhyperplasie) en bovendien is er meer bindweefsel in de huid aanwezig (fibrosering).

Ontstaan van Rosacea

Net als bij de meeste huidaandoeningen of huidziekten is ook bij rosacea niet altijd een duidelijke oorzaak aan te geven. Bij mensen met rosacea is de huidbarrière vaak beschadigd/verzwakt en is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Zo is de Demodex mijt (haarfollikelmijt die in de haarzakjes leeft en irritatie, jeuk en pijn veroorzaakt) wel tot 20 keer meer aanwezig op een rosacea-huid in vergelijking met een gezonde huid. De Demodex mijt is een mogelijke aanstichter van ontstekingen in de reeds gevoelige huid.

Mogelijke aanstichters van flare-ups:

 1. Weersomstandigheden zoals zonlicht en wind;

 2. Koffie, zuivelproducten, alcohol en bepaalde kruiden;

 3. De aanwezigheid van de Demodex mijt op de huid;

 4. Sterke emoties zoals stress;

 5. Agressieve reinigingsmethoden van de huid;

 6. Roken;

 7. Enkele geneesmiddelen (raadpleeg en overleg met een arts of hier sprake van is).

Dit zijn enkele oorzaken van de flare-ups op de huid. Probeer zoveel mogelijk deze aanstichters te vermijden om flare-ups te voorkomen. Niet elke rosacea-huid zal hierop reageren. Het is belangrijk de mogelijke oorzaken voor jouw flare-ups te achterhalen en deze vervolgens te vermijden.

Behandeling rosacea

Ondanks dat rosacea een chronische huidziekte is, is rosacea wel degelijk te behandelen. Rosacea is echter niet te genezen, maar met de juiste behandeling is onderdrukking van rosacea mogelijk. De symptomen van rosacea kunnen terugkeren tijdens de behandeling of na langdurige afwezigheid.

Er zijn verschillende behandelingen van rosacea mogelijk. De behandeling wordt afgestemd op basis van de toestand van de huid. Zo kan er gekozen worden voor een lokale behandeling met een zalf of crème (op basis van metronidazol, azelaïnezuur of ivermectine). Het eerste effect is zichtbaar na 4-6 weken; het optimale effect is pas na enkele maanden zichtbaar. Mocht de lokale aanpak niet werken en zijn er bovendien ook oogklachten aanwezig, kan een arts een orale behandeling met antibiotica voorschrijven.

De roodheid van de huid bij rosacea is mogelijk te behandelen met laser- of lichttherapie. Ook kan de arts persoonlijk advies geven over de te gebruiken huidproducten die mogelijk kunnen helpen tegen rosacea en het in balans houden van de huid.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om de klachten omtrent rosacea te verminderen of te verzachten:

 • Bespreek de mogelijke behandelingsopties met een arts of dermatoloog en kies de behandeling die het meest geschikt is voor jou.

 • Wees strikt in het volgen van de behandeling en maak het af, soms kunnen resultaten pas laat geboekt worden.

 • Bovengenoemde triggers van flare-ups moeten zo veel mogelijk worden vermeden.

 • Vermijd blootstelling aan zonlicht, gebruik zo nodig een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

 • Zorg voor een goede reiniging van de huid met aangepaste producten die de huid doen beschermen.

 • Maak psychische problemen kenbaar.