Gevoelige en droge huid

aaa

Een droge of gevoelige huid komt heel vaak voor. Veel mensen die last hebben van een droge huid, hebben dit vaak zelf niet door. Voornamelijk in de wintermaanden is de kans op een droge huid groter, doordat de huid op twee manieren wordt belast: 1; buiten, door de kou en 2; binnen, door een lage luchtvochtigheid (dit ontstaat doordat de verwarming hoger staat). Dit heeft als gevolg dat de huid sneller uitdroogt. Wanneer de huid te veel of te lang uitgedroogd is, kan dit zelfs leiden tot het ontstaan van eczeem of eventueel een huidinfectie.

Ontstaan van een droge huid

Afhankelijk van de mate van uitdroging, vertoont een droge huid verschillende symptomen. De symptomen die voorkomen bij een droge/gevoelige huid zijn:

 • Een schilferige huid;
 • Een rode huid;
 • Een schrale huid;
 • Barstjes in de huid;
 • Kloofjes in de huid.

Mocht je twijfels hebben of je last hebt van een droge huid met eczeem of een huidinfectie als gevolg, raadpleeg dan een arts. De huisarts kan door middel van kort onderzoek een diagnose stellen. Meestal is aanvullend onderzoek niet nodig, maar dit zou wel gedaan kunnen worden om eventuele onderliggende huidziekten uit te sluiten. Het nemen van een huidbiopsie kan uitsluitsel geven.

Behandeling tegen een droge, gevoelige huid

De huid is zo ingesteld dat deze zichzelf kan herstellen en genezen. Dit genezingsproces duurt ongeveer één week. Tijdens deze week is het belangrijk dat de huid de mogelijkheid krijgt om de doffe, ruwe en trekkende huid te herstellen. Belast daarom de huid in die herstellende week niet, dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van make-up te vermijden. Het aanbrengen van een vette crème kan de huid sneller helpen te herstellen. Een vette crème kan zonder recept in de apotheek worden gekocht of kan eventueel worden voorgeschreven door de huisarts. Over het algemeen dient de crème tweemaal daags aangebracht te worden op de droge huid.

Wat je zelf kan doen

Ook zijn er een aantal zaken waar je zelf rekening mee kunt houden om een droge huid te voorkomen:

 • Douche niet te lang (maximaal vijf minuten) en niet te heet;

 • Vermijd agressief reinigen, zoals schrobben of het veelvuldig gebruik van scrubs;

 • Dep de huid droog (in plaats van wrijven) en breng vervolgens (binnen vijf minuten) een vette crème aan, die de huid herstelt;

 • Krab nooit aan een droge huid, ook al ervaar je een jeukend gevoel. Door te krabben kunnen eczeem en/of ontstekingen van de huid ontstaan;

 • Raak je gezicht niet te vaak aan. De handen huisvesten miljoenen bacteriën die een ingang zoeken, en een mogelijke huidinfectie kunnen veroorzaken;

 • Was je handen enkel wanneer nodig om droge handen te voorkomen.

Dit zijn enkele tips waarmee je zelf rekening kunt houden. Zo blijft de huidvochtbalans stabiel en voorkom je de ontwikkeling van een droge tot eczeem gevoelige huid.